Fitness tips voor beginners

Ga je voor het eerst naar de sportschool? In deze blog hebben we de 10 handigste fitness tips!

8
 min read
February 20, 2024
Ga je voor het eerst naar de sportschool? In deze blog hebben we de 10 handigste fitness tips!

Ga voorbereid van start

Een goed begin is het halve werk. Dit geldt ook voor trainen in de sportschool. Daarom focussen we deze eerste tip op de voorbereiding. Ten eerste betekent dit dat je met een plan naar de sportschool moet gaan (deze kunnen wij voor jou maken). Weten welke spiergroepen je gaat trainen en welke oefeningen je gaat doen zorgt voor meer motivatie binnen de training. Een schema zal ook de vooruitgang verbeteren en is daarom een ​​van de belangrijkste tips. Ook richt deze tip zich op wat je meeneemt naar de sportschool. Zorg er bijvoorbeeld voor dat je een fles water bij je hebt. Zorg ook dat je comfortabele sportkleding en schoenen meeneemt, zodat je goed kunt trainen.

Focus op krachttraining

Kracht oefeningen zijn geweldig voor een sterk en gespierd lichaam. Door deze oefeningen te doen, train je bij elke oefening verschillende spiergroepen, Hierdoor verbetert je balans en verbetert de coördinatie tussen je spieren. Je kunt deze oefeningen eventueel aanvullen met gerichte oefeningen op minder spieren tegelijk, maar richt je in eerste instantie op de belangrijkste "grote" oefeningen.

Focus op techniek, niet op gewicht 

Je hebt deze tip ongetwijfeld al gehoord, en met een goede reden. We zien vaak mensen in de sportschool die een beweging  niet zo goed onder de knie hebben maar deze wel steeds zwaarder uit gaan voeren. Dit kan uw voortgang negatief beïnvloeden. Het risico op blessures neemt  toe en bij onvolledige uitvoering van een oefening  worden de spieren minder gestimuleerd dan bij het volledige uitvoeren van een oefening. Daarom is het belangrijk om je niet door je ego te laten leiden. Als je de oefening niet goed kunt uitvoeren verlaag dan het gewicht en  concentreer op de techniek. Weet je niet of de uitvoering goed is of twijfelt je over de uitvoering, vraag het dan aan ons.

Doe een warming-up

De lijst met tips zou niet volledig zijn als we niets zouden noemen over een warming-up.

Je hoeft echt geen uitgebreide warming-up te doen, maar het is wel belangrijk om te zorgen dat je spieren een beetje opgewarmd zijn.

Denk hierbij aan het doen van een aantal setjes met licht gewicht of enkel lichaamsgewicht.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Het is makkelijk om jezelf te vergelijken met iemand anders, dit is echter af te raden. Elke sporter is anders en zo ook het vermogen om spiermassa op te bouwen, sterker te worden of om vet te verliezen. De enige persoon waarmee jij jezelf moet vergelijken, dat ben jezelf. Focus op je doelen en je progressie, want aan dat van een ander kun jij niets veranderen.

Drink voldoende water

Genoeg water drinken is altijd goed, maar zeker als je meer wilt gaan sporten. Door voldoende water te drinken kan je lichaam de vochtbalans op peil houden en worden afvalstoffen afgevoerd. Dit heeft weer een positief effect op je herstel, zodat je de volgende training weer fris de sportschool in kan! Genoeg water drinken heeft daarnaast ook nog eens een positief effect hebben op je huid. Win-win dus!

Vraag om hulp

Je bent altijd welkom om een van ons om hulp te vragen als je het even niet weet. Wij staan altijd klaar voor je, dus als je twijfelt over de uitvoering van een oefening, vraag dan gerust om hulp! Ook als je bijvoorbeeld hulp nodig hebt bij een zware set willen we graag helpen! Buiten dat de meeste mensen die aan het trainen zijn weten zelf hoe lastig het kan zijn als je alleen traint en zullen je graag een handje helpen.

Wees kritisch op je voedingspatroon
Natuurlijk kan deze tip ook niet ontbreken in deze lijst. Hierbij dus de tip wees kritisch op je voedingspatroon. Als je meer gaat sporten moet je ook goed gaan eten. Kies voor gezonde voeding met veel eiwitten, gezonde vetten en hoogwaardige koolhydraten.
Je lichaam zou namelijk calorieën verbranden op 2 verschillende manieren. Allereerst door het sporten en de inspanning, en daarnaast gaat je lichaam zodra je meer spiermassa hebt opgebouwd ook in de ruststand calorieën verbranden. Als je dus spiermassa wil opbouwen moet je wat meer gaan eten. Wil je graag afvallen? Dan moet je er voor zorgen dat je lichaam wel genoeg voeding krijgt om te kunnen herstellen van dat vele sporten. Een goed voedingspatroon kan nog erg lastig zijn. Gelukkig bieden wij bij Ultra gym ook voedingsschema's. Voor meer informatie kun je terecht bij de coaches.

Genoeg herstel

Het is belangrijk om al het sporten ook af te wisselen met genoeg rustmomenten, zo kan je lichaam herstellen van de inspanning en blijf je niet constant sporten met spierpijn. Herstel momenten kan je inplannen door rustdagen te nemen na de zware trainingen. Ook is slapen ontzettend belangrijk. Doe je dit niet goed genoeg dan kan het zijn dat je lichaam niet optimaal hersteld en ga je dit voelen wat ook weer nadelig werkt voor de motivatie. Zorg er dus altijd voor dat er genoeg hersteltijd voor je lichaam is.

Doorzettingsvermogen 

De moeilijkste van allemaal misschien hou je doorzettingsvermogen. Uiteindelijk moet je het toch zelf doen en ben je er zelf bij om je doelen te halen. Denk daarom goed na waarom ben ik begonnen met fitness en wat is mijn doel. Met een doel voor ogen is het makkelijker om gemotiveerd te blijven. Je kan jezelf er dan constant aan herinneren waarom je niet de kantjes er vanaf mag lopen. Ook kun je natuurlijk gebruik maken van een sport buddy zodat je elkaar kan blijven motiveren en je progress in onze app zetten zodat je ziet dat je  doel dichterbij komt. 

Zo dat is een rijtje bij elkaar. Heb je nou moeite om alle tips te gebruiken? Begin dan 1 voor 1 aan de tips. Het kan namelijk even duren voordat iets je routine wordt en dat is niet erg. Als je alles in 1x wil toepassen kan het misschien wat overweldigend zijn. Begin daarom met 2-3 tips totdat het een gewoonte wordt en voeg dan een volgende weer toe. Je zult merken dat het dan als een minder grote stap voelt en het zo makkelijker vol te houden is. Lukt het je wel om alles in 1x toe te passen? Dan is dat natuurlijk ook goed, zo ga je namelijk zo snel mogelijk zo efficiënt mogelijk te werk.

More articles

No items found.